Έχετε αισθανθεί αρκετές φορές φόβο; Δυσκολία στην αναπνοή, στη χαλάρωση, στον αυτοέλεγχο και στον ύπνο; Στιγμές που δεν αντέχετε άλλο πια και διακατέχεστε από απίστευτη ανησυχία και στρες;


Έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση και γνωρίζω πόσο άσχημη είναι. Πόνο στο στήθος, μη σταθερή αναπνοή, ταχυπαλμία στη καρδιά.. Κάθε στιγμή ανυπόφορη. Το άγχος, η ανησυχία, το στρες, όλα αυτά καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση, τις σχέσεις μας, τη παραγωγικότητα και το χειρότερο: δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ασθενειών. Είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για να ευχαριστηθούμε τη ζωή μας.

Δοκίμασα αρκετά πράγματα για να αισθανθώ πραγματική μείωση του άγχους. Θεραπευτικά βιβλία, διαλογισμό, yoga, γυμναστική – άσκηση, ειδική υγιεινή διατροφή, οργανική τροφή από συγκεκριμένα φυτά, κ.α. Αυτό που συνειδητοποίησα βάσει προσωπικής εμπειρίας, είναι ότι οι πιο αποτελεσματικές “θεραπείες” του άγχους είναι δωρεάν, φυσικές και διασκεδαστικές.

Παρακάτω αναφέρω 5 αποδεδειγμένες τεχνικές που ακολουθώ και οι οποίες καταφέρνουν και μειώνουν το άγχος. Ελπίζω να τις βρείτε χρήσιμες και να αιθανθείτε κι εσείς πραγματική μείωση του άγχους στη καθημερινότητά σας. Θα δείτε δεν είναι δύσκολο να το καταφέρετε..

1. Κίνηση σώματος – άσκηση με φίλους

Η άσκηση έχει επιστημονικά αποδείξει ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους, στρες και γενικά αρνητικών συναισθημάτων (απογοήτευση, κατάθλιψη, κ.α.). Άλλα ποιο είναι το καλύτερο είδος άσκησης; Πώς μπορεί αυτό να γίνει διασκεδαστικό ταυτόχρονα; Για παράδειγμα το να τρέχεις σε ένα διάδρομο για μια ώρα ή να κάνεις 30+ κάμψεις στο μονόζυγο, μόνο διασκεδαστικό δεν είναι.

Η άσκηση σε αυτή τη περίπτωση δεν χρειάζεται να είναι σαν δουλειά. Μπορεί να είναι όμως “παιχνίδι”. Μια φυσική κίνηση του σώματος η οποία να ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς μας, να μας κάνει να ιδρώνουμε “γλυκά” και να προσφέρει μια διασκεδαστική εμπειρία για εμάς και τους φίλους μας. Δεν χρειάζεται σε αυτή τη περίπτωση να μετράμε πόσες θερμίδες κάψαμε, πόσο χρόνο εξασκούμαστε ή πόσους παλμούς φέρουμε. Ξεχάστε τα όλα αυτά. Απλά αισθανθείτε μόνο τη διασκέδαση, ενώ κινείστε με τους φίλους σας.

Σύμφωνα με προσωπική εμπειρία, ο καλύτερος τρόπος μείωσης του άγχους με σωματική άσκηση είναι οι αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο ή σε χώρο όπου υπάρχουν και άλλα άγνωστα για εμάς άτομα, που έχουν έρθει για τον ίδιο σκοπό. Είναι κοινωνικού τύπου δραστηριότητα (παραπάνω από ένα άτομο χρειάζεται), ενώ μπορείς ταυτόχρονα να απολαμβάνεις φρέσκο αέρα και τις ακτίνες του ήλιου ενώ ο ιδρώτας αρχίσει να στάζει από το μέτωπό μας (ίδιως όταν η αθλητική δραστηριότητα γίνεται στην ύπαιθρο).

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα που εξυπηρετεί το παραπάνω, είναι ο χορός. Συνήθως, 2 φορές μεσ’ την εβδομάδα συμμετέχω σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χορό σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. Ο χορός και συγκεκριμένα οι ομαδικές χορογραφίες (π.χ. ζούμπα) είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για να την αξιοποιήσετε υπέρ σας. Αυξάνετε το μεταβολισμό σας με αυτό το είδος αεροβικής άσκησης, καίτε θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα το απολαμβάνετε. Καθώς γράφω αυτές τις λέξεις, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το συγκεκριμένο: Μια από τις αγαπημένες μου αναμνήσεις ήταν ο χορός με φίλους στη παραλία του Σχοινιά, σε ένα συγκεκριμένο beach bar, που έπαιζε τα δικά μας (λάτιν) τραγούδια :). Εγώ και φίλοι στη παρέα, φέρναμε διάφορα cd για να τα παίξει το συγκεκριμένο beach bar. Το ωραίο σκηνικό που γινόταν, ήταν ότι όλο και περισσότερα άτομα που μας βλέπαν να χορεύουμε, ξεσηκώνονταν και χόρευαν και εκείνοι μαζί μας! Άτομα που δεν είχαν γνώση καθόλου από χορό. Αλλά και τι μ’ αυτό; Αυτό είναι το όμορφο. Το απρόσμενο. Η δοκιμασία. Η χαρά του να ζεις το τώρα! Στη φύση, στη θάλασσα, στο φρέσκο αέρα, στον ήλιο. Όμορφες στιγμές, μοναδικές. Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας γιατί αλλιώς θα παρασυρθώ.

Μετά από μια εμπειρία σαν και αυτή, νιώθετε καλύτερα. Μετά από μια αθλητική δραστηριότητα που περιλαμβάνει κοινωνικοποίηση είτε με φίλους είτε με αγνώστους που έχουν τον ίδιο σκοπό, επιστρέφω σπίτι και νιώθω καλύτερα. Όταν εργάζομαι, το μυαλό είναι πιο “καθαρό”, ανανεωμένο, δημιουργικό, γιατί έχει δεχθεί χαρούμενες, διασκεδαστικές εικόνες. Παρόμοια αισθάνονται και φίλοι μου σε αυτό.

ομαδικοςχορος

Γεμίστε όσο μπορείτε την εβδομάδα σας με αθλητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κοινωνικοποίηση. Ελάτε σε επαφή με τους φίλους σας και προτείνετέ τους να παίξουν μαζί σας, εκτός σπιτιού. Ένα άλλο παράδειγμα εκτός από το χορό, είναι το τένις. Καλέστε άλλους 3 φίλους και παίξτε “διπλό” παιχνίδι (4-άδα) σε γήπεδο κοντά στη περιοχή σας. Επίσης, μπάσκετ, βόλλεϋ, εκδρομές που περιλαμβάνουν αθλητικές δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ, ποδηλασία, ορειβασία, περπάτημα. Δεν χρειάζετε να προσπαθήσετε γι’ αυτό. Αρκεί να αποφασίσετε να εντάξετε στο τρόπο ζωής σας τέτοιου είδους δραστηριότητες. Θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα.

2. Αποσυνδεθείτε από τα νέα και τις ειδήσεις

Ανοίγουμε τη τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, τα ειδησεογραφικά sites και βομβαρδιζόμαστε με αρνητισμό. Σπάνια ακούμε καλές ειδήσεις. Καταστροφές, οικονομική αβεβαιότητα, ατυχήματα, πλυμμήρες, ασθένειες, εγκληματικότητα, απαισιοδοξία, μιζέρια, απογοήτευση. Απλά μια εκπομπή αρνητικής ενέργειας παντού. Γεμίζει το χώρο μας. Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Να χάνουμε τον έλεγχό μας. Να απογοητευόμαστε και εμείς. Να γεμίζουμε με απίστευτο αρνητισμό. Και ειδικά το υποσυνείδητό μας να τρέφεται στον αυτόματο με αρνητισμό.

Μια ημέρα συνειδητοποίησα το εξής: Ο φόβος του αύριο με έκανε να χάσω να απολαμβάνω το τώρα. Και τι το προκάλεσε αυτό; Τα νέα.

Αποφάσισα λοιπόν και δεσμευτικά σε αυτό, να απεξαρτοποιηθώ ΠΛΗΡΩΣ από τις ειδήσεις. Να μην ακούω τίποτα. Σαν να ήρθα μόνος στη γη και να είμαι σε άγνοια. Ούτε ραδιόφωνο, ούτε τηλεόραση, ούτε ειδησεογραφικά sites/blogs, ούτε εφημερίδες. Τίποτα. Αυτή η δέσμευση που έκανα πέτυχε το εξής: Το άγχος μου έπεσε κατακόρυφα.

Αντικατέστησα τα άσχημα νέα με όμορφες, ευχάριστες, χαρούμενες ειδήσεις. Στο ραδιόφωνο επέλεγα χαρούμενες εκπομπές με ευχάριστα τραγούδια. Στη τηλεόραση επέλεγα διασκεδαστικές ταινίες, κωμωδίες, περιπέτειες. Ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία που βελτίωναν τη φαντασία μου, τον εσωτερισμό μου και αγγίζαν την ψυχή μου. Και πραγματικά βοήθησαν όλα μαζί.

Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι ήμουν τελείως στο κόσμο μου. Ότι μάθαινα ήταν από φίλους και συγγενείς. Δε το επεδίωκα. Άλλα μου ερχόταν πιο καλά να μαθαίνω νέα μέσω τρίτων, ερχόταν πιο απαλά η είδηση. Το προτιμώ πολύ περισσότερο από τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ.

Το συμπέρασμα σε αυτό είναι ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουμε στο συνειδητό μέρος του εγκεφάλου μας μπορούν να καθορίσουν τη ποιότητα της ζωής μας. Νιώθετε ότι σκέφτεστε. Αν αφήνετε στη ψυχή σας να εισρεύουν αρνητικά συναισθήματα, με περιεχόμενο που προκαλεί άγχος, ανησυχία, φόβο, τρόμο, απογοήτευση (ειδήσεις, ταινίες τρόμου, βιβλία από κακούς συγγραφείς), τότε το μυαλό σας θα συγκεντρώσει αυξημένα επίπεδα στρες και τρόμου. Θα γίνει κυνικό.

Αν όμως αφήνετε να εισρεύσει περιεχόμενο που είναι χαρούμενο και διασκεδαστικό, το μυαλό σας θα γεμίσει χαρά και αγάπη. Θα βιώνετε και θα είστε εσείς οι ίδιοι χαρά και αγάπη.

3. Συνεπής ύπνος

Ο ύπνος είναι υγεία. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ο σταθερός ποιοτικός ύπνος συνεισφέρει πολύ θετικά συνολικά στην υγεία μας. Συνήθως, κάθε φίλο, συγγενή ή γνώστο άτομο που συναντώ και γνωρίζω ότι έχει άγχος, μου αναφέρει ότι κοιμάται λίγο ή κοιμάται σε μη σταθερές ώρες τη νύχτα.

Συνήθιζα και εγώ να πηγαίνω για ύπνο σε διαφορετικές ώρες κάθε βράδυ. Επίσης να μη κοιμάμαι τουλάχιστον 6 ώρες, κάποιες ημέρες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μυαλό να μην είναι σε θέση να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει και να επεξεργαστεί αποτελεσματικά όλες τις πληροφορίες που συγκέντρωσε εκείνη την ημέρα.

Έθεσα λοιπόν σαν προτεραιότητα κατά τη διαδικασία μείωσης του άγχους μου, να είμαι συνεπής στον ύπνο.

Στις 11 το βράδυ ήταν η ώρα που πήγαινα στο κρεβάτι. Έβλεπα την ώρα στο ρολόι μου να πλησιάζει 11 και ήταν η στιγμή που τα παρατούσα όλα. Ήθελα 8 ώρες γεμάτες να αφήνω τον οργανισμό μου να ξεκουράζεται και να πέφτει σε βαθύ ύπνο. Έβαζα και εξακολουθώ να βάζω το ξυπνητήρι από τις 7.45 έως και 8.00 κάθε πρωί.

Πριν ξαπλώσω στο κρεβάτι, βάζω το κινητό μου σε λειτουργία πτήσης (flight mode). Επίσης το αφήνω τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά μου, για να μη παρασυρθώ και μπω στο internet για σερφάρισμα και χάσω χρόνο από τον ύπνο.

Λίγο πριν με πάρει ο ύπνος συνηθίζω να διαβάζω βίβλια που κρίνω ενδιαφέροντα, για 15 – 20 λεπτά. Μετά σβήνω τα φώτα και επικεντρώνομαι στο ρυθμό της αναπνοής (επίγνωση του ρυθμού με το ανασήκωμα της κοιλιάς) μέχρι να με πάρει ο ύπνος.

Μέσα σε μια εβδομάδα είχα συνηθίσει σε αυτό. Αυτό που ήταν καθοριστικό για να το πετύχω αυτό, ήταν να είμαι συνεπής στην ώρα του ύπνου κάθε βράδυ. Επίσης, αυτό που συνετέλεσε στη μείωση του επιπέδου του άγχους ήταν ένας επιπρόσθετος υπνάκος ή χαλάρωση 20 – 30 λεπτών. Μισή ώρα μετά το μεσημεριανό φαγητό, όπου έβρισκα ευκαιρία, έπιανα ένα μέρος και ξεκουραζόμουν. Είτε σπίτι, είτε σε φίλο ή συγγενή, είτε στο αυτοκίνητο.

Ξεκινούσα με αναπνοές και συνειδητή επίγνωση του ρυθμού της αναπνοής μέχρι να αποκοιμηθώ. Υπάρχουν φορές που δεν με παίρνει ο ύπνος, αλλά και μόνο που αφήνω το σώμα να ξεκουραστεί, νιώθω ύστερα πάντα πιο “φρέσκος” και φορτισμένος με περισσότερη ενέργεια.

Επομένως, δοκιμάστε και εσείς να εντάξετε ένα 20-λεπτο χαλάρωσης κάθε απόγευμα. Γίνετε και εσείς συνεπής στον ύπνο σας κάθε βράδυ. Θα ανανεωθείτε, θα γίνετε πιο παραγωγικοί και φυσικά θα μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας.

4. Εξαλείψτε ή περιορίστε τα διεγερτικά νευρικότητας

Εξαλείψτε ή περιορίστε διεγερτικά νευρικότητας όπως την καφείνη και την ασπαρτάμη. Ο καφές είναι δημοφιλής για την περιεκτικότητά του σε καφείνη. Υπήρχαν ημέρες που έπινα 2 καφέδες την ημέρα, ενώ σπάνια 3 μες την ημέρα. Αυτό πλέον δεν ισχύει σήμερα. Πίνω 1 και σπάνια 2 καφέδες μεσ’ την εβδομάδα.

Όταν σταμάτησα τον καφέ σε ημερήσια βάση, η νευρικότητά μου ελαττώθηκε σε σημαντικότατο βαθμό. Οι παλμοί της καρδιάς ήταν πιο σταθεροί και ήπιοι, ενώ ταυτόχρονα ένιωθα μια σταθερότητα στα χέρια μου χωρίς κανένα είδος “τρέμουλου”. Πλέον, αν πιω καφέ, νιώθω μια τόνωση και ένταση στο μισό της κούπας, σαν να έπρεπε να χρειαστώ 3 καφέδες τότε για να φτάσω σε αυτό το σημείο νευρικότητας.

Επομένως, εξαλείψτε ή περιορίστε σημαντικά τα διεγερτικά νευρικότητας όπως η καφείνη, η ασπαρτάμη, η γλουτένη, το αλκοόλ και το κάπνισμα, γιατί έχουν μια σχετική σύνδεση με συναισθήματα ανησυχίας. Προσπαθήστε να κάνετε μια δέσμευση στον εαυτό σας να μην τα αγγίξετε καν για 1 εβδομάδα. Θα νιώσετε ύστερα πόσο σημαντικά έχει μειώθει το άγχος σας. Μετά τη μια εβδομάδα, πάρτε μια δόση από κάποιο διεγερτικό νευρικότητας. Αν διαπιστώσετε συμπτώματα άγχους μετά από 1 ώρα αφού πήρατε για παράδειγμα μια δόση καφέ, βρήκατε το κλειδί που θρέφει το άγχος σας. Κάντε τη προσπάθεια να το εξαλείψετε αυτό.

5. Φυσική τροφή που βοηθάει στη μείωση του άγχους

Η φύση μας προσφέρει τη μαγική της δύναμη σε αυτό. Στη πρωινή μου τελετουργία αναφέρω ότι περιλαμβάνω αφεψήματα που εμπεριέχουν συγκεκριμένα βότανα. Ένα από αυτά που βοηθάνε στη μείωση του άγχους είναι το θυμάρι. Το θυμάρι, είτε το λαμβάνω ως αφέψημο, είτε ως τροφή σε φαγητό. Ένα απλό παράδειγμα, όταν φτιάχνω ένα τοστ, προσθέτω φρέσκο, ωμό, θυμάρι.

Τοστ Με Φρέσκο Θυμάρι

Τοστ Με Φρέσκο Θυμάρι Και Λίγο Ελαιόλαδο

Το θυμάρι είναι ένα από τα πολυάριθμα βότανα και φυτά που συνεισφέρουν στη μείωση των επιπέδων του άγχους, στη κατάθλιψη, στη βελτίωση του κυκλοφοριακού, στις ημικρανίες και τα νεύρα.

Επίσης το τζίτζενγκ σε μορφή αφεψήματος – τσάι είναι πολύ καταπραϋντικό για τον οργανισμό. Ιδιαίτερα, το οργανικό κορεάτικο τζίτζενγκ (Ginseng) έχει μια γενική τονωτική δράση στον οργανισμό και βελτιώνει τόσο τις σωματικές όσο και πνευματικές επιδόσεις. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την αξιόλογη δράση του στην εξισορρόπηση του οργανισμού σε καταστάσεις έντονου διανοητικού ή συναισθηματικού στρες.

Μπορείτε να κάνετε έρευνα κι εσείς και να εντάξετε περισσότερα βότανα στη καθημερινότητά σας.

Κλείνοντας

Ύπηρχαν στιγμές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Δεν επέτρεπα στον εαυτό μου διασκέδαση. Έπινα καφέ μπροστά στον υπολογιστή για ώρες. Άκουγα ειδήσεις από παντού. Βομβαρδιζόμουν με αρνητισμό. Η νευρικότητά μου ήταν εμφανής.

Τώρα πια η πνευματική μου κατάσταση είναι διαφορετική. Τα επίπεδα της νευρικότητας και του άγχους μου έχουν αισθητά μειωθεί.

Επιτρέπω στον εαυτό μου να διασκεδάζει όσο μπορώ, για οτιδήποτε κι αν κάνω. Στο χέρι μας είναι. Ναι, στο χέρι μας είναι όσον αφορά τον εαυτό μας. Κανείς δε μπορεί να αγγίξει την ύπαρξή μας. Μόνο εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για το “κέντρο” μας.

Η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Μία χαρά. Όποτε έρχονται αρνητικά συναισθήματα, δε φοβάμαι γι’ αυτό. Το αντίδοτο είναι η επίγνωση. Η επίγνωση ότι η ζωή είναι παιχνίδι.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply